Nasilje u mladenačkim vezama: uloga uvjerenja, prepoznavanja nasilja i postavljanja granica - Löw Stanić, Ajana (Array, 2011)
Brojna istraživanja ukazala su da pogrešna uvjerenja o osobinama zdrave veze, slabo prepoznavanje nasilnih ponašanja i niži socioekonomski status predstavljaju rizične faktore za činjenje i doživljavanje nasilje u adolescentskim vezama.Viši stupanj doživljavanja nasilja često je povezan i sa slabijim poznavanjem osobnih prava u vezi i manjom sklonosti postavljanja osobnih granica. Istraživački modeli predikcije činjenja i doživljavanja nasilja u vezi provjeravani su u istraživanju s učenicima trećih razreda srednjih škola koji su imali iskustvo veze u posljednjih 6 mjeseci (N=898). Primijenjena je Skala uvjerenja o kvalitetnoj vezi, Skala važnosti prava u vezi, Skala sklonosti postavljanja osobnih granica, Skala prepoznavanja nasilnog ponašanja u vezi, Iskustvo počinjenih nasilnih ponašanja, Iskustvo doživljenih nasilnih ponašanja te pitanja o sociodemografskim podacima i duljini trajanja veze. Slabije prepoznavanje nasilnih ponašanja povezano je s većom čestinom činjenja nasilja u vezi kod oba spola. Značajnim prediktorom nasilja koje čine djevojke pokazala su se pogrešna uvjerenja o kvalitetnoj vezi. Češće doživljavanje nasilja u vezi kod djevojaka povezano je sa slabijim postavljanjem osobnih granica i lošijim prepoznavanjem nasilnih ponašanja. Značajan prediktor čestine doživljavanja partnerskog nasilja kod oba spola su pogrešna uvjerenja o tome što čini kvalitetnu vezu. Važnost osobnih prava u vezi, školski uspjeh i vrsta škole ne pridonose značajno objašnjenju varijance niti jednog kriterija, dok je dulje trajanje veze povezano s većom čestinom činjenja nasilja kod oba spola. Ovim modelom objašnjeno je ukupno 11, 1% varijance činjenja nasilja kod mladića i 12, 7% kod djevojaka, te 3, 0% varijance doživljavanja nasilja kod mladića i 5, 2% kod djevojaka. Kada se u model za predviđanje činjenja nasilja uvede i čestina doživljavanja nasilja, udio objašnjene varijance kod oba spola dramatično se povećava. Raspravljene su moguće interpretacije dobivenih nalaza.