Etika profesionalnog postupanja u slučajevima nasilja - Čorkalo Biruški, Dinka (2010)
U Republici Hrvatskoj nasilje je prepoznato kao kršenje temeljnih ljudskih prva te je zaštita onih koji su mu izloženi u različitim kontekstima - od obitelji, odgojno-obrazovnoj ili socijalnoj ustanovi, radnog mjesta do lokalne zajednice - regulirana većim brojem zakona. U mnogima od tih zakona je navedena i obaveza stručnjaka, tako i psihologa, da nasilje prijave. Tijekom i nakon prijave nasilja stručnjaci se suočavaju s nizom dilema u kojima se isprepliću zakonske obaveze, profesionalna odgovornost, etika pomaganja, korisnička perspektiva uključujući pravo na samoodređenje i žrtve i nasilnika, socijalna pravda, te društvena odgovornost. Cilj ovog okruglog stola je identificirati i problematizirati različite etičke izazove s kojima se suočavaju psiholozi u svom profesionalnom postupanju u slučajevima nasilja kroz sustav socijalne skrbi, sustavu odgoja i obrazovanja, sustavu pravosuđa uključujući vještačenja i sustavu zdravstva te civilnog društva. Neke od etičkih dilema o kojima će se govoriti su prava žrtve nasilja u odnosu na prava nasilnika u pružanju tretmanskih intervencija, (ne)ravnoteža moći žrtve, nasilnika i stručnjaka psihologa, etika suradnje psihologa s ostalim stručnjacima unutar i izvan sustava u kojem djeluje, procjena i posljedice procjene rizika za nasilje, pravo na samoodređenje žrtve nasilja i nasilnika u odnosu na profesionalne odgovornosti psihologa. Cilj okruglog stola je i identificirati načine pružanja profesionalne podrške psiholozima u rješavanjima etičkih dilema vezanih uz neposredno postupanje u slučajevima nasilja. Također je cilj prepoznati načine profesionalne pripreme psihologa (i) za ove etičke izazove prakse.
Projekt MZOS
HRV