Partnersko nasilje u mladenačkim vezama - Sušac, Nika (Array, 2010)
U svrhu utvrđivanja raširenosti i čestine nasilja u romantičnim vezama mladih i nekih drugih varijabli, konstruiran je instrument koji može služiti evaluaciji preventivnih programa i praćenju promjena u ovoj populaciji. Instrument je u proljeće 2010. primijenjen na 623 učenika trećih razreda u 52 srednje škole u svim dijelovima Hrvatske. Sastoji od socio-demografskih pitanja, pitanja o iskustvu veze u posljednjih 6 mjeseci i 8 upitnika: Uvjerenja o tome što je dobra / zdrava veza, Prepoznavanje nasilnog ponašanja u vezama, Spremnost za postavljanje granica, Poznavanje svojih prava u vezi, Iskustvo doživljenog nasilja u vezi, Iskustvo počinjenog nasilja u vezi, Spremnost na traženje pomoći u slučaju nasilja u vezi i Spremnost na pružanje pomoći. U uzorku je zastupljeno 55, 7% mladića i 44, 3 % djevojaka, te 54, 6 % učenika strukovnih škola i 45, 4 % učenika koji pohađaju gimnaziju. Utvrđeno je da postoje neke značajne razlike između djevojaka i mladića. Djevojke imaju točnija uvjerenja o tome što je zdrava veza, bolje poznaju svoja prava u vezi, no manje su spremne na postavljanje granica u vezi od mladića. Uz to, djevojke su spremnije i tražiti i pružati pomoć u slučaju nasilja u vezi. Što se iskustva nasilja tiče, djevojke izjavljuju kako u vezi čine više emocionalnog i fizičkog nasilja nego što su to iskazali mladići. Djevojke doživljavaju manje ovih oblika nasilja, te nasilja općenito, nego što su za sebe izjavili mladići. Iako djevojke doživljavaju više seksualnog nasilja, nema značajne razlike u izjavama o počinjenju seksualnog nasilja između djevojaka i mladića. Dobiveni rezultati u suprotnosti s ranim istraživanjima koja su pokazivala da djevojke u vezi doživljavaju više fizičkog nasilja i nasilja općenito, a da su mladići češće počinitelji fizičkog i seksualnog nasilja te nasilja općenito. Ovi podaci upućuju na moguću promjenu obrasca ponašanja u vezama mladih, što je sukladno novim istraživanjima u Sjevernoj Americi.