Program prevencije nasilja u mladenačkim vezama - Ajduković, Dean (Array, 2011)
Razvijen je program univerzalne i selektivne prevencije nasilja u mladenačkim vezama od četiri standardne radionice za učenike 3. razreda srednjih škola. Ciljevi su: Povećati razumijevanje razlike između ugrožavajuće i kvalitetne veze ; Povećati poznavanje svojih prava u vezi ; Poboljšati prepoznavanje različitih oblika nasilja u bliskim vezama ; Prepoznati izloženost i vlastito nasilno ponašanje ; Smanjiti pristajanje na ponašanja koja osobi ne odgovaraju i bolje postavljanje osobnih granica ; Povećati spremnost na traženje i pružanje pomoći pomoć kad se mlada osoba nalazi u nasilnoj vezi. Program je razvijen tijekom dvije godine u suradnji s 56 stručnih suradnika iz srednjih škola iz svih dijelova Hrvatske i Društva za psihološku pomoć (DPP), Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, nizozemskog Matra programom i Grada Zagreba. Nakon pokusne primjene na 752 učenika u poboljšanu verziju programa ugrađene su povratne informacije učenika i stručnih suradnika. Istodobno je na 6 diplomskih studija uveden izborni predmet koji studentima daje specifično znanje o nasilju u bliskim odnosima i vještine provedbe standardnih radionica u razrednim odjelima. Izrađen je priručnik za vođenje radionica. Standardne preventivne radionice provedene su u 36 gradova, 82 škole (39 gimnazija i 43 stručne škole), s 5.150 učenika (stručni suradnici – 2.800, studenti - 2.350 učenika). Povratne informacije od učenika pokazale su da im je program vrlo koristan (4, 1), da su zadovoljni provedbom radionica (3, 9) i da bi velikom većinom preporučili sudjelovanje na radionicama svojim prijateljima (4). Konstruirani su instrumenti odličnih metrijskih karakteristika i mogu se koristiti za kontinuirano evaluiranje učinaka ovog i sličnih preventivnih programa te istraživanje nasilja u mladenačkim vezama. Evaluacija učinaka programa provedena je kvazieksperimentalnim nacrtom prije-poslije s usporedbom učenika u intervencijskim (N=1152) i komparabilnim razrednim odjelima (N=642). Pokazalo se da je došlo do smanjivanja pogrešnih uvjerenja, boljeg poznavanja svojih prava, boljeg prepoznavanja nasilnih ponašanja u vezi, te manje doživljenog i počinjenog nasilja. Nisu utvrđene promjene u spremnosti na traženje i pružanje pomoći i postavljanja svojih granica.