Odrednice samootkrivanja najboljim prijateljima u kasnoj adolescenciji - Taslak, Marina (Array, 2011)
Suvremena istraživanja bliskih odnosa usmjeravaju se na procese u odnosima i naglašavaju važnost samootkrivanja i responzivnosti za kvalitetu odnosa. Cilj istraživanja bio je ispitati u kojoj mjeri samootkrivanju najboljem prijatelju doprinose karakteristike prijateljskog odnosa, vlastita obilježja te obilježja prijatelja. U istraživanju je sudjelovalo 219 parova najboljih prijatelja (18-25 god), od čega 27% muških dijada, 26% muško-ženskih dijada i 47% ženskih dijada. Primijenjene su Revidirana skala samootkrivanja (Wheelees i Grotz, 1976), Modifikacija Inventara iskustava u bliskim vezama (Kamenov i Jelić, 2003) kao mjera privrženosti, Skala prisnosti u prijateljstvu (Sharabany, 1994), Skala samosviđanja i samokompetencije (Tafarodi i Swann, 1995) kao mjera samopoštovanja te Upitnik općih podataka o sudionicima i njihovom prijateljstvu. Kako bi se utvrdili prediktori samootkrivanja prijatelju i njegovog samootkrivanja sudioniku provedene su hijerarhijske regresijske analize za ukupno samootkrivanje, kao i za njegove dimenzije. U prvom su bloku uvedene karakteristike prijateljskog odnosa (spolni sastav dijade i trajanje prijateljstva). Kao drugi blok uključene su karakteristike sudionika (veličina mjesta u kojem su proveli najveći dio života do punoljetnosti, jesu li u ljubavnoj vezi, procijenjeni broj jako bliskih prijatelja, mjere anksiozne i izbjegavajuće privrženosti, mjere dimenzija prisnosti te samopoštovanja). Kako bi se utvrdio relativni doprinos prijateljevih obilježja u samootkrivanju sudionika, ona su u analizu uvedena u trećem bloku (iste mjere kao za sudionika, te prijateljevo ukupno samootkrivanje). Uključene varijable objašnjavaju oko 40% varijance samootkrivanja. U predikciji kako ukupnog tako i dimenzija samootkrivanja, od vlastitih obilježja značajnima su se pokazali izbjegavajuća privrženost, povjerenje i odanost u prijateljstvu (dimenzija prisnosti), te samopoštovanje sudionika, a rjeđe i anksiozna privrženost te poznavanje prijatelja (dimenzija prisnosti). Od obilježja prijatelja, nijedno se nije pokazalo značajnim u predikciji ukupnog samootkrivanja sudionika, dok su se samodostatnost prijateljstva ili pak povjerenje i odanost (dimenzije prisnosti) pokazale prediktivnima za dubinu i količinu samootkrivanja. Podatak o spolnom sastavu prijateljske dijade značajan je prediktor samo u prvom koraku analize, dok uključivanjem drugih varijabli gubi značajnost u objašnjavanju varijance samootkrivanja. Osobe koje su dulje u prijateljskom odnosu svom se najboljem prijatelju samootkrivaju nešto manje, dok trajanje prijateljstva nije prediktivno za prijateljevo samootkrivanje sudioniku. S druge strane, više se samootkrivaju prijatelji koji ujedno imaju i ljubavnog partnera/icu. Provedeno istraživanje pokazuje kako samootkrivanje u prijateljstvu varira ovisno o različitim obilježjima samog odnosa i osoba u tom odnosu, kao i da međusobno samootkrivanje među prijateljima nije recipročno uvjetovano istim varijablama.