Psihosocijalni aspekti nezaposlenosti: rezultati i implikacije jednog longitudinalnog istraživanja - Galić, Zvonimir (2011)
Tijekom 2011. u Republici Hrvatskoj ponovno je zabilježen snažan rast broja nezaposlenih bez jasnijih naznaka kada će se tržište rada početi oporavljati. Psihosocijalne posljedice nezaposlenosti opet predstavljaju središnji društveni problem, a poticanje (ponovnog) zapošljavanja ključnu temu za nezaposlenog pojedinca, lokalnu zajednicu ali i čitavo društvo. U ovom izlaganju prikazat ću rezultate projekta “Psihosocijalni aspekti nezaposlenosti: longitudinalna studija” u kojem smo višegodišnjim praćenjem velikog i reprezentativnog uzorka nezaposlenih u RH istraživali ključne teme vezane uz psihosocijalne aspekte nezaposlenih u Hrvatskoj. Na temelju naših istraživanja te najnovijih spoznaja iz međunarodne literature nastojat ću odgovoriti na sljedeća pitanja: 1) Kakve su posljedice nezaposlenosti i koje su skupine nezaposlenih u RH najugroženije? 2) Zašto je nezaposlenost pogubna za pojedinca? ; 2) Što se događa sa subjektivnom dobrobiti nezaposlenih ako se nezaposlenost produlji odnosno nakon što se zaposle?
Projekt MZOS
HRV