Neki metodološki aspekti adaptacije skale PANAS-X - Knezović, Zvonimir (Array, 2007)
U novijim istraživanjima afekta kao dominantne dimenzije emocionalnog iskustva javljaju se dva široka, generalna faktora, obično nazvani pozitivni (PA) i negativni afekt (NA). U svrhu mjerenja tih dvaju faktora višeg reda i s njima povezanih 11 faktora niže razine, Watson i sur. razvili su za američko fovorno područje ljestvicu pridjeva nazvanu PANAS-X (Positive and Negative Affect Schedule Scale - Expanded Form). Na Odsjeku za psihologiju u Zagrebu pokrenut je projekt provjere ovog modela afekta. U sklopu tog projekta prvu fazu predstavlja psihometrijski korektna adaptacija instrumenta na naše socio-kulturalne uvjete. Ovo istraživanje predstavlja nastavak rada na adaptaciji hrvatske verzije PANAS-X i ima dva cilja: 1. Ukazati na značajne metodološke opasnosti nedostatnog posvećivanja pažnje korektnom prijevodu, tj. lingvističkom aspektu adaptacije verbalno-upitničkih instrumenata ; 2. Provjeriti, i na području sjeverno-istočne Hrvatske, faktorsku strukturu naše verzije skale PANAS-X. U istraživanju je primijenjena radna verzija instrumenta (Knezović i sur., 2004). Dodatno su korigirani prijevodi samo onih čestica koje su se prethodno pokazale izrazito nerazumljivima. Prikupljeni su podaci o samoprocjeni raspoloženja u vremenskom razdoblju od proteklih nekoliko tjedana. Nakon toga je pomoću različitih metoda provjerena razumljivost čestica. U istraživanju je sudjelovalo 711 srednjoškolaca i studenata u Osijeku, Vukovaru, Đakovu i Belom Manastiru. Rezultati faktorske analize samoprocjena raspoloženja ukazuju na potrebu posvećivanja iznimne pažnje postupku prijevoda i kvalitetne lingvističko-semantičke pripreme verbalno-upitničkih mjernih instrumenata. Na temelju iskustava iz ovog istraživanja formulirane su konkretnije smjernice koje mogu olakšati slične postupke adaptacije mjernih instrumenata.