Južne granice Ugarsko-Hrvatskoga Kraljevstva u vrijeme Stjepana Tomaševića - Grgin, Borislav (2011)
U ovom radu autor će pokušati prikazati kompleksne odnose na južnim granicama Ugarsko-Hrvatskog Kraljevstva unutar trokuta Kraljevstvo-Bosna-Osmanlije, za vrijeme vladavine Stjepana Tomaševića (1461-1463). Naglasak će biti na politici ugarsko-hrvatskog kralja Matijaša Korvina prema Bosni i obrani južnih granica Korvinova kraljevstva. Posebna će se pozornost u tom sklopu posvetiti međusobnom odnosu ugarsko-hrvatskog i bosanskog vladara u vezi sa zbivanjima oko pada srednjovjekovne Bosne, s naglaskom na pitanje uloge papinstva i papinskog legata Nikole Modruškog. Pokušat će se i odgovoriti na pitanje je li konkretan odnos Korvina prema Tomaševiću bio izoliran slučaj po sadržaju i korištenim metodama budimskoga kralja, ili pak dio njegovih širih političkih koncepcija i vladarskih načela. U zaključku će se sintetizirati dobiveni rezultati te pokušati vrednovati Korvinovu “južnu politiku” u razdoblju od 1461. do 1463. godine.