Tranzicija kroz književnost – tijelo u tranziciji u romanima Ive Pekárkove - Kos, Suzana, bohemistica (2010)
Specifičnost stvaralaštva suvremene češke autorice Ive Pekárkove je u njenoj graničnoj poziciji– život u emigraciji (živjela je u Bostonu, New Yorku i Londonu) pa zatim povratak u domovinu daje joj mogućnost da progovara iz perspektive dvostrukog iskustva. Svojim je prvim romanom nastalim krajem osamdesetih Pekárková otvorila dvije teme koje će dominirati njenim proznim tekstovima u devedesetima – problem prelaska iz jednog političkog sustava u drugi, iz zatvorenosti iza željezne zavjese u multikulturalizam, te s tim povezano pitanje identiteta, njegovog fiksiranja u mjestu i vremenu. Specifičan proces tranzicije autorica situira u prostor ženskog tijela.