Chick lit a česká populární četba pro ženy - Kos, Suzana, bohemistica (2010)
Referát se zabývá tématem ženských žánrů, zejména fenoménu chick lit. V referátu analyzuji poměr chick litu (jako žánru populární literatury), feminismu a postfeminismu, s důrazem na specifickou situaci v české literatuře a kultuře porevolučního období, a jeho transformaci prvků klasického milostného románů, což vede k otázkám genderu, sexuality, identity a nové ženskosti. V hlavní části referátu analyzuji vybrané populární romány českých autorek (Halina Pawlowská, Irena Obermannová, Barbara Nesvadbová) z hlediska prvků chick litu a s ohledem na vztah autorek vůči zásadám feminismu a postfeminismu. Analýza jednotlivých textů poukazuje na to do jaké míry fenomén chick litu ovlivnil českou populární četbu pro ženy a jaké rysy do žánru přineslo specifické kulturní prostředí .
Projekt MZOS
Češki