Prilog analizi dva instrumenta za mjerenje strahova - Vidaković, Tea; Manojlović, Natalija; Lauri Korajlija, Anita (2011)
Cilj ovog istraživanja bila je eksploratorna analiza fobijskih podražaja kod odraslih sudionika usporedbom upitnika koji se najčešće koristi za identificiranje fobija (FSS-III) i slobodne liste te utvrđivanje dobnih i rodnih razlika u rezultatima dobivenim u Tablici strahova. Ispitivanje je provedeno na 1218 odraslih sudionika (602 muška i 616 ženskih). Rezultati su pokazali da dobiveni rezultati ovise o načinu mjerenja, odnosno da su različiti fobijski podražaji dobiveni FSS-III, a drugačiji kada su sudionici sami trebali napisati čega se najviše boje (ispunjavajući Tablicu strahova). Tri straha su prisutna pri oba načina mjerenja, a to su strah od visine, zmija i neuspjeha. Žene imaju intenzivnije strahove od muškaraca, više ih ometaju fobijski podražaji i ulažu više truda u izbjegavanje tih podražaja od muškaraca. Među prvih deset fobijskih podražaja šest je istih dok su četiri rodno specifična. Statistički značajno veće ometanje je kod ženskih sudionika za strah od bolesti (t=-3.54, p<.01) ; smrti (t=-4.047, p<.01), zmija (t=-2.817, p<.01), neuspjeha (t=-3.097, p<.01) dok za izbjegavanje zajedničkih podražaja nema značajne razlike. Analizirajući način stjecanja straha pokazalo se da su strahovi od životinja i prirodnog okoliša prisutni oduvijek dok su socijalni i situacijski strahovi te strahovi od krvi-injekcije ozljede u najvećom mjeri naučeni. Kroz sve dobne skupine stabilni su strahovi od bolesti, visine, zmija, nasilja. S dobi se povećavaju strahovi vezani za tjelesni integritet dok socijalni strahovi i strah od smrti opadaju.
HRV