Transformacija kulturnog pejzaža Dalmacije tijekom ranog srednjeg vijeka i pitanje uloge „ruralnih naseobinskih aglomeracija“ u organizaciji prostora (Donje polje, Bijaći) - Zeman, Maja (2010)
Izlaganjem su obrađeni pojedini lokaliteti šibenskog i trogirskog područja u kontekstu problema transformacije ruralnoga pejzaža Dalmacije tijekom ranog srednjeg vijeka, a s tim u vezi i pitanja razvoja pojedinih naseobinskih cjelina u dužem vremenskom periodu (od antike do ranog srednjeg vijeka). Naglasak je postavljen na dvije „ruralne naseobinske aglomeracije“, koje su na temelju nekih zajedničkih svojstava dovedene u međusobnu vezu, a s ciljem utvrđivanja njihove uloge u organizaciji teritorija, te propitivanja mogućnosti kontinuiranja određenih karakteristika naselja – ne samo kao „ključnih točaka“ u pejzažu, središta posjeda ili mjesta prikupljanja i skladištenja viškova te okupljanja i kontrole stanovništva i dobara, već i kao mjesta prezentacije i manifestacije moći od strane svjetovne i/ili crkvene vlasti.
Projekt MZOS
HRV