Dubrovnik : offene und verschlossene Stadt - Fališevac, Dunja (Array, 2010)
Kulturni prostor Dubrovačke Republike u ranom je novovjekovlju prihvaćao sve inovativne poetičke programe suvremene zapaden Europe (humanizam, renesansa, barok, klasicizam) te ostvarivao naviše estetičke dosege u hrvatskoj onodobnoj književnoj kulturi. S druge strane, kao aristokratska, konzervativna država, priječio se mnoge inovativne ideje te onemogućivao glasove oporbenjaštva, žena ili pak glasove drugih etničkih skupina.