Sredstva kohezije u hrvatskom i francuskome znanstvenome diskursu - Orešković Dvorski, Lidija (Array, 2011)
Kao jedan od temeljnih principa tekstualnosti kohezija predstavlja vezivno tkivo teksta na temelju kojega se određeni jezični niz može smatrati i nazivati tekstom. Razlikuju se dva načina postizanja kohezije: implicitni i eksplicitni. Implicitni se način postizanja kohezije ogleda u tekstovima bez formalnih sredstava u ulozi pokazatelja veza između njegovih elemenata, za razliku od eksplicitnog načina koji počiva na pojedinim formalnim sredstvima koja upućuju na međutekstnu povezanost, poput uporabe različitih vrsta konektora i upućivačkih izraza. Tekstovi koji pripadaju znanstvenome diskursu odlikuju se visokim stupnjem kohezije kao rezultatom jasne strukturiranosti i logične povezanosti koje odlikuju takav tip diskursa. Cilj ovoga rada je uočiti, istaknuti i usporediti raznorodna kohezivna sredstva koja se javljaju u tekstovima hrvatskoga i francuskoga znanstvenoga diskursa, bilo da je riječ o implicitnoj ili eksplicitnoj vrsti kohezije.