Pjesnik kao prevoditelj - Grgić, Kristina (Array, 2011)
Polazeći od Šoljanove ideje pisca-prevoditelja, rad prikazuje Ivana Slamniga u ulozi pjesnika-prevoditelja, odnosno prevoditelja inozemne poezije, čiji se uspjeh uvelike temeljio na njegovoj vlastitoj pjesničkoj vještini, kao i na dobrome poznavanju hrvatske i mnogih pjesničkih tradicija europske i svjetske književnosti. Nakon kraćega osvrta na Slamnigova teorijska stajališta i opisa njegova prevoditeljskog opusa, ta se Slamnigova uloga ilustrira na prepjevima tekstovima petorice reprezentativnih autora engleskoga XVI. i XVII. stoljeća (E. Spenser, W. Shakespeare, A. Marvell, R. Herrick, J. Dryden). Analiza Slamnigovih prepjeva pritom pokazuje da oni udovoljuju njegovoj vlastitoj definiciji prepjeva kao „gotove pjesme“.