Učenje stranih jezika i rehabilitacija slušanja i govora: dvije strane verbotonalnog zlatnika - Mildner, Vesna (Array, 2011)
Verbotonalna metoda profesora Petra Guberine proizašla je iz njegove Lingvistike govora (verbotonalne teorije) kao primjena u dva smjera: u učenju stranih jezika i u (re)habilitaciji slušanja i govora. U oba područja oslanja se na ista univerzalna načela. Početno i osnovno jest ono da je čovjek središte i polazna točka, i to čovjek kao cjelina i posebnost. S time je povezan i pojam optimale široko shvaćen kao oslanjanje na najprikladniji mogući prustup u danome kontekstu, bez obzira na to radi li se o izabranom frekvencijskom području, modalitetu podraživanja i/ili kombinaciji više njih, korištenju napetosti, pokreta ili situacije u ispravljanju "stranog akcenta" ili omogućavanju primanja i proizvodnje govornih oblika u osoba oštećena sluha. Optimala se, naime, gradi iznutra: temelj je osoba s kojom se radi, a teret je prilagodbe na nastavniku/rehabilitatoru. Konačno, ako se u ponekim etapama i naglašavaju pojedinosti i izdvajaju specifične poteškoće (npr. pojedinačni glasovi), treba stalno imati na umu da dobra komunikacija, kao krajnji cilj, može biti rezultat samo cjelovitog pristupa i da stoga oba spomenuta područja primjene verbotonalne metode moraju u svom pristupu biti i globalna i strukturalna.