Crveni i zeleni kadar : "Čaruga" Rajka Grlića (i Ivana Kušana) kao slika epohe - Gilić, Nikica (2011)
Film Čaruga Rajka Grlića jasno se uklapa u redateljev opus u kojem se razrađivao odnos politike i povijesti kroz formu žanrovskoga filma, sasvim nalik radu njegovih europskih suvremenika. Ovaj film, međutim, započet je u jednom jasno određenom socio-kulturnom kontekstu - onom kasne socijalističke Jugoslavije - a pred publiku je došao u sasvim dugačijem kontekstu, u vrijeme kada se ta država raspadala u ratnom plamenu. Usporedba Grlićevog filma s Kušanovim romanom "Čaruga pamti" redateljevog koscenarista Ivana Kušana podcrtava naznačenu tendenciju, jer je Kušanov tekst protkan demitologizirajućom ironijom potisnutom u Grlićevom (temeljno populističkom, no svejedno veoma zanimljivom) filmu.
Uz rad je objavljen sažetak na hrvatskom i na engleskom jeziku.
Projekt MZOS
HRV