Suvremene međunarodne migracije, državljanstvo i kolektivna prava - Mesić, Milan, sociolog (2011)
Referat daje kratak pregled suvremenih međunarodnih migracija, dobrovoljnih, prisilnih i neregularnih. Autor ukazuje na značaj međunarodnih migracija za EU i svijet danas zbog velike neravnoteže u razvijenosti globalnoga Sjevera i Juga. Na kraju raspravlja o utjecaju međunarodnih migracija na promjene u koncepcijama državljanstva, te o kontroverzijama oko kolektivnih kulturnih prava.