Stranačke preferencije studenata i viđenje aktualnih društvenih problema u Hrvatskoj - Mustapić, Marko (Array, 2011)
Ponašanje i djelovanje pojedinih aktera usmjeravano je iz svijesti “uklopljene” u društvo i kulturu. Stoga nam uvid u percepciju i procjenu prisutnosti različitih društvenih problema daje važne podatke ne samo o subjektivnoj procjeni važnih čimbenika socijalne zbilje, već može poslužiti i za prepoznavanje određenih prioriteta i tipologija društvenih problema te mogućih socijalnih reakcija i gibanja pojedinih skupina unutar opće populacije. Na osnovu već prepoznate specifičnosti problematike mladih, u ovome radu izlažemo i interpretiramo rezultate istraživanja provedenog 2010. godine metodom skupnog anketiranja na uzorku studenata Sveučilišta u Zagrebu (uzorak klastera ; N = 612). Osnovni cilj rada jest empirijski utvrditi latentne dimenzije i strukturu temeljnih odrednica studentskog opažaja prisutnosti društvenih problema u Hrvatskoj, sukladno polaznom modelu (Mooney i sur., 2010). Usto, cilj je i svrha rada istražiti i utvrditi stranačku naklonost studenata i njezinu povezanost s latentnim konceptima i dimenzijama društvenih problema. Zaključno, pokazalo se da je prostor društvenih problema mjeren primijenjenim instrumentom obilježen trima latentnim konceptima: problemi društvene nejednakosti (nezaposlenost, loše gospodarstvo, nizak standard, opća neobrazovanost), problemi društvene dobrobiti (korupcija, organizirani kriminal, loše pravosuđe) te problemi globalizacije (globalna kriza).