Je li multikulturalizam mrtav? - Mesić, Milan, sociolog (2011)
Autor je postavio više provokativnih pitanja i na njih pokušao odgovoriti. Je li njezina tvrdnja o smrti multikulturalizma apodiktička ili prognostička? Drugim riječima - je li to dijagnoza ili prognoza? Ako je multikulturalizam odgovoran za paralelna društva, odnosno za neuspješnu integraciju useljenika (ponajprije muslimana), onda nije mrtav, nego je štoviše vrlo živ. Je li mrtav multikulturalizam (bez)opasan? Je li se multikulturalizam (u Njemačkoj) tiče samo 'njih' (stranaca: muslimana) ili i 'nas' (Nijemaca)? Ako multikulturalizam nije uspio u integraciji novih kulturno sve raznovrsnijih imigranata, je li (ortodoksni) liberalizam u tome uspješniji? Ako je multikulturalizam kriv za neuspjelu integraciju imigranata, tko je kriv za to što je multikulturalizam (bio) živ (u Njemačkoj)? Je li to bila državna ili antidržavna rabota? Je li multikulturalizam (ikada) bio (makar i neslužbena) njemačka imigracijska politika, ili je multikulturalizam napredovao njoj unatoč? Je li multikulturalizam nastupio od trenutka kada je njemačka državna politika napokon priznala da je Njemačka useljenička zemlja, ili je već bio toliko ojačao, da je državna politika zato priznala činjenicu trajnoga useljavanja imigranata?