Zašto je važno uzeti kamenčić s Brda ukazanja? Upisivanje značenja u materijalnost Međugorja - Kelemen, Petra (2011)
U fokusu rada nalaze se prakse koje uključuju predmete koje se donosi u Međugorje i one koje se iz njega odnosi. Naime, posjetitelji Međugorja na nekoliko mjesta ostavljaju različite predmete, dok u mnogobrojnim trgovinama i na priručnim štandovima kupuju nešto iz vrlo raznolike ponude. Na Križevcu i Brdu ukazanja od kamena ili grana drveća oblikuju križeve, a s njih istovremeno uzimaju kamenčiće ili malo zemlje. Križ na Križevcu mjesto je za ispisivanje molitva i zahvala, dok je kip Uskrslog Spasitelja prilika za zahvaćanje kapi vode iz njegove potkoljenice. Fotografije ispred crkve, ispred Marijina kipa na Brdu ukazanja ili kod groba fra Slavka Barbarića, također su nešto što se odnosi kao trajna uspomena. Analiza se oslanja na prakse zabilježene tijekom istraživačkih posjeta Međugorju i zahvaća načine konceptualizacije odnosa prema materijalnim predmetima u provedenim intervjuima. Što donosimo u Međugorje i gdje ostavljamo, a što odnosimo i za koga, te koja značenja upisujemo u naše postupke – pitanja su koja imaju namjeru promotriti načine stvaranja odnosa prema Međugorju preko predmeta. Pritom se žele rasvijetliti upisivanja značenja u materijalnost u trenucima u kojima sama prisutnost više nije dovoljna, već se odnos s mjestom gradi preko materijalnog kontakta, molitve koja se mora materijalizirati ispisana na kamenu, papiru ili fotografiji, odnosno Međugorja koje se nosi sa sobom u kamenčiću s Brda ukazanja.
Projekt MZOS
HRV