Stereotipne predodžbe i međukulturna kompetencija u nastavi hrvatskoga na stranim sveučilištima - Ćavar, Ana (Array, 2011)
Cilj je učenja i ovladavanja drugim i stranim jezikom razvijanje komunikacijske jezične kompetencije. Osim lingvističke, sociolingvističke i pragmatične sastavnice ona obuhvaća i razvijanje međukulturne kompetencije. Međukulturna se kompetencija prema ZEROJ-u ostvaruje razvijanjem vještina i umijeća koje, među ostalim, obuhvaćaju sposobnost uspostavljanja odnosa između strane i vlastite kulture te preuzimanje uloge međukulturnoga posrednika. Jedan je od preduvjeta za ostvarivanje međukulturne kompetencije prevladavanje stereotipiziranih kolektivnih i individualnih obrazaca. Kako bismo saznali postoje li stereotipne predodžbe o Hrvatskoj i Hrvatima, proveli smo istraživanje među stranim studentima slavistike/kroatistike na nekim stranim sveučilištima. Svrha je istraživanja bila i utvrditi u kolikoj su mjeri stereotipine predodžbe ukorijenjene s obzirom na godine učenja hrvatskoga jezika, odnosno na vrijeme izloženosti kulturološkim sadržajima.