Uloga ideologije u razaranju kanona - Molvarec, Lana (Array, 2010)
Kako je već iz naslova razvidno, ideologija i kanon su ključni koncepti koji se preispituju u ovome radu, kao i njihov međusobni odnos, a sve na primjeru nekoliko romana hrvatske književnosti iz prve četvrtine 20. stoljeća. Oba pojma su nositelji brojnih, često vrlo složenih i međusobno proturječnih značenja, kao što su i same pojave obuhvaćene tim pojmovima i uvjeti oblikovanja tih pojava te načini njihovog funkcioniranja obilježene složenom mrežom diskurzivnih i društvenih praksi. S obzirom da cilj ovoga rada nije sistematska, analitička i višedimenzionalna analiza fenomena ideologije ili pak kanona, u uvodu želim dati neophodne uvide u te fenomene, koji su neophodni za razradu osnovne teme ovoga rada, čak i pod cijenu neizbježnih reduciranja i pojednostavljivanja.