Povezanost ulaganja truda u učenje matematike s ciljevima postignuća, uvjerenjima i osobinama studenata - Rovan, Daria (Array, 2011)
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi povezanost ulaganja truda u učenje matematike s osobinama ličnosti studenata, njihovim uvjerenjima o znanju i o kompetentnosti u matematici te s njihovim ciljevima postignuća. Kao indikatori ulaganja truda u učenje matematike korištene su samoprocjene studenata o tome koliko truda posvećuju pojedinim aspektima učenja matematike te broj sati koje tjedno utroše na učenje matematike. U istraživanju je sudjelovalo 200 studenata druge godine tehničkih fakulteta Sveučilišta u Splitu. Studenti su ispunjavali upitnik kojim su ispitane njihove osobine ličnosti prema petfaktorskom modelu, njihova uvjerenja o znanju u matematici (uvjerenja o jednostavnosti znanja i o evaluaciji znanja), uvjerenja o kompetentnosti u matematici te njihovi ciljevi postignuća. Također su prikupljeni podaci o njihovom prethodnom postignuću u matematici. Provedene su hijerarhijske regresijske analize sa samoprocjenama ulaganja truda te satima posvećenim učenju matematike kao zavisnim varijablama. U prvom koraku regresijske analize uključeno je samo prethodno postignuće u matematici kao kontrolna varijabla. U drugom koraku su dodane osobine ličnosti, u trećem uvjerenja studenata i u završnom koraku ciljevi postignuća. Rezultati hijerarhijske regresijske analize pokazuju da su ciljevi postignuća i uvjerenja studenata, kao i prethodno postignuće studenata, značajno povezani s samoprocjenom ulaganja truda. Za razliku od toga, uz broj sati uložen u učenje matematike vezuje se drugačiji obrazac povezanosti. S brojem sati uloženih u učenje povezani su ciljevi postignuća te osobina savjesnosti. Nalazi istraživanja u skladu su sa socijalno-kognitivnim motivacijskim modelima koji naglašavaju važnost učeničkih interpretacija obrazovne situacije i osobnih faktora koji na nju utječu u razumijevanju ponašanja u obrazovnim situacijama.