Upitnici ličnosti u selekcijskoj praksi: u kojoj mjeri kandidati iskrivljavaju svoje odgovore i koliko su uspješni u tome - Parmač Kovačić, Maja (Array, 2010)
Jedan od glavnih prigovora korištenju upitnika ličnosti u selekcijskoj praksi je njihova podložnost davanju odgovora koji ne odražavaju stvarnu procjenu ličnosti kandidata nego njegovu želju za stvaranjem povoljne samoprezentacije. Istraživanja pokazuju da ovo namjerno iskrivljavanje ne narušava značajnije konstruktnu i kriterijsku valjanost upitnika ličnosti, ali bitno smanjuje kvalitetu i pravednost donesenih selekcijskih odluka. S obzirom da je problem iskrivljavanja odgovora na upitnicima ličnosti u selekcijskoj praksi izrazito važan za njihovu praktičnu upotrebu, cilj je ovog istraživanja utvrditi u kojoj mjeri kandidati u selekcijskoj situaciji uopće iskrivljavaju svoje odgovore na upitnicima ličnosti te koliko su u tome uspješni. U istraživanju su sudjelovali nezavisni uzorci ispitanika koji su ispunili pet-faktorski upitnik ličnosti (IPIP-100) u tri motivacijske situacije: situaciji iskrenog odgovaranja (N=370) te u dvije selekcijske situacije za zvanje vojnog pilota - realnoj (N=602) i simuliranoj (N=267). Dodatno smo, u svrhu provjere uspješnosti u iskrivljavanju, prikupili procjene eksperata (N=10) o poželjnom profilu ličnosti vojnog pilota. Dobiveni rezultati pokazuju da kandidati u realnoj selekcijskoj situaciji iskrivljavaju svoje odgovore na upitniku ličnosti, no da to čine u manjoj mjeri nego ispitanici u simuliranoj selekcijskoj situaciji. Premda se profili ličnosti u realnoj i simuliranoj selekcijskoj situaciji ne poklapaju u potpunosti s kriterijskim profilom eksperata, rezultati sugeriraju da ispitanici ipak mogu u određenoj mjeri iskrivljavati svoje odgovore u smjeru specifičnog profila.