Kontakti između jadranske obale i unutrašnjosti tijekom kasnog gornjeg paleolitika i mezolitika - primjer pećine Zale - Vukosavljević, Nikola; Karavanić, Ivor (2011)
Školjke i puževi pronađeni na arheološkim nalazištima mogu biti dobar pokazatelj raspona kretanja paleolitičkih i mezolitičkih lovaca i sakupljača i/ili sustava razmjene između različitih zajednica na većem prosotoru. U pećini Zali u paleolitičkim i mezolitičkim slojevima otkriveni su probušeni morski puževi i ulomak morske školjke koji svjedoče o vrlo ranim kontaktima između unutrašnjosti i jadranske obale. U kasnom gornjem paleolitiku kontakti su dokazani prisutnošću probušenih morskih puževa Cyclope neritea (neritoidna vrša) i fragmentom školjke Pecten jacobaeus (jakovska kapica), dok kontakte s jadranskom obalom u mezolitiku dokazuju probušeni morski puževi Columbella rustica (kokica). Bez obzira jesu li neke od tih nalaza s jadranske obali donijeli stanovnici Zale ili su do njih došli razmjenom s nekom od jadranskih skupina lovaca, na samoj obali ili u unutrašnjosti, to su najraniji dokazi izravnog kontakta jadranskog i kontinentalnog dijela Hrvatske.
Projekt MZOS
HRV