Djeca u istarskim reklamama na prijelazu 19. u 20. stoljeće - Bertoša, Mislava (Array, 2011)
U ovom se radu iz sociosemiotičke perspektive analiziraju reklame koje su bile objavljivane u novinama, katalozima i časopisima koji su na talijanskom, njemačkom i hrvatskom jeziku izlazili na području Istarskog poluotoka, prvenstveno u gradu Puli, od sredine osamdesetih godina 19. stoljeća do 1918. godine (Naša sloga, Omnibus, Il giornaletto di Pola, L'Istria, Il popolo istriano, Polaer Tagblatt) i u kojima su se pojavljivala djeca. Sociosemiotička perspektiva podjednako uključuje verbalni i vizualni aspekt oglasa te njihovo međusobno djelovanje u konstrukciji njihova cjelokupnog značenja. Analiza je verbalnih obilježja usmjerena prema jezičnoj i značenjskoj komponenti ovih oglasa i promatraju se iskazni aspekti (na koje se načine u oglasima govori o djeci) i inscenacija odnosa između pošiljatelja i primatelja poruka (na koje su načine djeca kao subjekti ili objekti konstruirani u oglasima), te pokušava izdvojiti kontekste i društvene pozicije u kojima su djeca bila prikazivana. Analizom slika ispituju se uloge koje su slike djece – u slučajevima u kojima su se pojavljivale – vršile u oglasima, kao i odnosi koje su vizualni elementi ostvarivali s verbalnima. Cilj je rada pokazati da su djeca – iako možda rjeđe spominjana od nekih drugih društvenih kategorija (žene, muškarci, starije osobe) – od samih početaka novinskog oglašivanja bila uključena u njegov mehanizam, ili kao objekti o kojima roditelji moraju brinuti, ili kao ravnopravni subjekti kojima su se reklame izravno obraćale i prezentirale im proizvode koji su im bili namijenjeni.