Kritičko mišljenje u bioetičkoj edukaciji - Zagorac, Ivana (Array, 2011)
Izlaganje se sastoji iz tri dijela. Uvodni dio se bavi osobitom relacijom između odgoja i filozofije. Sokratova metoda istraživanja, koja počiva na dijalogu, koristi se kao primjer povezanosti filozofije, odnosno djelovanja prema osobnom napredovanju, te odgoja kao neke vrste vodilje u takvome poduhvatu. Drugi dio razmatra ulogu dijaloga u tradicionalnim i modernim teorijama o odgoju. Pokazat će se da bioetička edukacija, koja uvodi obrazovne teme i ciljeve drugačije u odnosu na tradicionalnu edukaciju, zahtijeva i nove edukacijske metode. Metoda dijaloga, većinom temeljena na Sokratovu primjeru, nudi čvrsti temelj za razvoj kritičkog mišljenja, koje se može smatrati i metodom i jednim od ciljeva bioetičke edukacije. Treći dio izlaganja bavi se razmatranjem toga prividnoga paradoksa, pritom se oslanjajući na definiciju kritičkoga mišljenja koju je ponudio David Klooster.