Pregled uporabe psiholoških testova od strane psihologa u psihologiji rada u Republici Hrvatskoj - Matešić, Krunoslav (2011)
Tijekom 2009. godine Stalni komitet za testove i testiranja EFPA-e proveo je u 17 zemalja članica anketiranje o različitim aspektima uporabe testova. Anketa je imala ukupno 33 pitanja. U Republici Hrvatskoj bilo je poslano 1700 anketnih upitnika s kovertom s plaćenim odgovorom. Vraćeno ih je 327 odnosno 19.23%. Svrha anketiranja bila je u ispitivanju stavova psihologa koji rade u praksi. Ukupno 51 odgovor bio je poslan od strane psihologa koji su zaposleni u području psihologije rada. Na pitanje koje testove primjenjuju u svome radu, navedeno je 21 psihodijagnostičko sredstvo. Pitanja su u velikoj mjeri sadržajno podudarna s pitanjima iz ankete koja je bila provedena 1999. godine u šest zemalja, a u kojoj je također sudjelovala i Republika Hrvatska. Aktualne je podatke moguće, barem djelomično, usporediti s popisom testova koje su rabili industrijski/organizacijski psiholozi 1999. godine.
Projekt MZOS
ENG