Raširenost seksualnih smetnji u nekliničkom uzorku zagrebačkih žena i muškaraca - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2004)
Cilj: Ustanoviti raširenost seksualnih smetnji u nekliničkome uzorku žena i muškaraca. Metode: Studija je provedena na prigodnome uzorku od 547 žena i 475 muškaraca u dobi između 20 i 60 godina, s prebivalištem u Zagrebu. Podaci su prikupljeni poštanskom anketom i ponderirani prema dobi. Rezultati: Kad je riječ o ženama, Ukupno, iskustvo jedne seksualne smetnje ili više njih u zadnjih mjesec dana, imalo je 29, 3% ispitanica. Najraširenije su teškoće s postizanjem orgazma (19, 2%), slijede nedostatak seksualne želje (14, 5%), ponavljajući bolovi vezani uza seksualne aktivnosti (10, 1%) i nedostatak seksualnoga uzbuđenja (9, 9%). Dob bitno utječe na rizik pojavljivanja hipoaktivne želje i inhibirana uzbuđenja. Uzmemo li u obzir životno okruženje i natprosječnu obrazovanost ispitanica, raširenost je ženskih seksualnih smetnji u glavnomu gradu Hrvatske usporediva s onom zabilježenom u SAD-u, s mogućim izuzetkom smetnji vezanih uz bolove tijekom seksualnih aktivnosti. Kod muškaraca, iskustvo jedne seksualne smetnje ili više njih, u zadnjih mjesec dana imalo je 25% ispitanika. Najraširenija smetnja preuranjena je ejakulacija (13, 9%), slijede erektilne smetnje (6, 9%), bolovi tijekom seksualnih aktivnosti (6, 3%), i nedostatak seksualne želje (4%). Najmanja prevalencija ustanovljena je u slučaju inhibirane ejakulacije (2, 4%). U našem uzorku komorbiditet je prisutan, ali u malomu broju slučajeva. Zaključak: U našem je uzorku narušeno seksualno zdravlje iskustvo gotovo trećine žena i četvrtine ispitanika, što jasno ukazuje na potrebu uključivanja prevencije i liječenja seksualnih problema u nacionalni sustav zdravstvene zaštite.