Vrednote svjetskog ethosa u Hrvatskoj - Cifrić, Ivan (Array, 2011)
Autor polazi od teze da poštivanje vrednota svjetskog ethosa u Hrvatskoj indicira prihvaćanje vrednota svjetskog ethosa kao projekta. Teorijska podloga bile su neke teze Hansa Künga o pravednijem svjetskom poretku, svjetskom i religijskom miru i dijalogu i Deklaracija o svjetskom ethosu (Chicago, 1993). U radu se iznose rezultati empirijskog istraživanja poštivanja vrednota svjetskog ethosa u Hrvatskoj provedenog na uzorku 1008 odrasla stanovnika u 105 naselja (gradova i sela) krajem 2010. godine. U prvom dijelu iznose se rezultati percepcije poštivanja devet vrednota: čovječnost, uzajamnost, poštivanje života, solidarnost, pravednost, tolerancija, istinoljubivost, ravnopravnost i partnerstvo muškarca i žene. Vrednote se uspoređuju sa socio-demografskim obilježjima ispitanika. U drugom dijelu prikazuje se odnos (a) poštivanja vrednota i koncepta „novog svjetskog poretka“ i (b) odnos vrednota i dimenzija sociokulturnog identiteta u Hrvatskoj. U zaključku se navodi tablični pregled odnosa percepcije poštivanja vrednota i sociodemografskih obilježja ispitanika.