Pragmatičko slaganje anafore i antecedensa - Gnjatović, Tena (Array, 2011)
Imenički oblik pokazne zamjenice to često se koristi kao anafora za propozicijski ili nominalni antecedens. U ovom se radu usredotočujemo na upotrebu anafore to uz nominalne antecedense muškog ili ženskog roda, dakle na primjere u kojima se rod anafore ne podudara s rodom njezina antecedensa. Za razliku od gramatičkog/strukturnog slaganja pri kojemu se obilježja elementa koji upravlja slaganjem podudaraju s obilježjima mete u domeni surečenice, ovdje se radi o pragmatičkom slaganju izvan domene surečenice kod kojega je upotreba srednjeg roda zamjenice potaknuta nepostojanjem spola referenta antecedensa. Smatramo da je pronominalizacija imenica muškog ili ženskog roda oblikom srednjeg roda to omogućena izrazito deiktičkom prirodom pokazne zamjenice koja se stoga upotrebljava samo u slučajevima koreferencije, a ne i kao sredstvo prizivanja koncepta antecedensa, što je ponekad uloga anaforičkih ličnih zamjenica. Zaključujemo da je pokazna zamjenica u svom imeničkom obliku kao vrsta mete slaganja najpodložnija nepodudaranju u rodu i/ili broju s elementom koji upravlja slaganjem. Slaganje antecedensa i anafore (lične ili pokazne zamjenice) smatramo pragmatičkim neovisno o (ne)podudaranju obilježja slaganja.