Retoričke strategije u renesansnim latinskim izvještajima s Hvara - Jovanović, Neven (2011)
Prikaz i analiza dvaju latinskih izvještaja koje je Sebastiano Giustinian (Venecija, 1459--1543), kao generalni providur Dalmacije, uputio u Mletke 1512. Antičke reminiscencije tih pisama kao znak Giustinianove političke strategije. Izvještaji s Hvara svjedoče i o slomu humanističke retoričke paradigme. Giustinian je pisao na latinskome dok je god vjerovao da se Hvarska buna može razumjeti i oblikovati tropima antičke književnosti. Kad se pokazalo da razumijevanje antike ne jamči i razumijevanje hvarskih pučana, da PR-jezik dramatičnih gesta i ceremonija neće uroditi povjerenjem lokalnog stanovništva --- Giustinian je od latinskog odustao. Latinski nije jezik na kojem ćete pisati o porazima, osobito ne o onima koji ne završe u jasnoj i veličanstvenoj tragediji, nego u zapetljanoj, nečistoj pat-poziciji. Takvi porazi iznevjeravaju samu bit renesansnoga humanizma: samu ideju da ćete, ovladavajući riječima, ovladati i stvarnošću.