Čimbenici koji utječu na stavove o standardnome jeziku - Alerić, Marko (Array, 2011)
U radu će biti utvrđeni čimbenici koji utječu na stavove studenata o (hrvatskome) standardnom jeziku, zbog činjenice da pozitivni stavovi o standardnom jeziku znatno utječu na njegovo uspješnije ovladavanje, što kao posljedicu ima uspješnije komuniciranje u široj jezičnoj (društvenoj) zajednici, u vezi s većim brojem tema, kao i bolju uklopljenost pojedinca u širu jezičnu (društvenu) zajednicu. Istraživanjem će biti utvrđeno u kojoj mjeri na pozitivan / negativan stav o standardnome jeziku utječu ovi čimbenici: a) zavičajni govor ispitanika (njihova imanentna gramatika), b) stupanj jezičnog obrazovanja i c) uspjeh u jezičnom obrazovanju. Pretpostavka je da će ispitanici čiji su zavičajni govori sličniji standardnom jeziku, koji su se duže jezično obrazovali i koji su postigli bolji uspjeh u jezičnom obrazovanju imati pozitivniji stav o standardnome jeziku.