Metastasio i Tomiković između sjećanja i zaborava - Pavlović, Cvijeta (Array, 2011)
Predmet analize je oratorij Pietra Metastasija Giuseppe riconosciuto (1733.) i hrvatski prijevod Aleksandra Tomikovića Josip poznan od svoje braće (1791.). Tomikovićev prepjev je važan doprinos europskim metastasijadama tijekom XVIII. st. i primjer književnopovijesnoga prijelaza iz rokoko-ukusa prema sentimentalizmu.