Provjera dimenzija modela o sebi i modela o drugima mjerenih Skalom privrženosti u bliskim odnosima (RSQ) - Lotar, Martina (Array, 2011)
Bowlby (1982) ističe kako se stil privrženosti prema bliskim osobama u adolescentskoj i odrasloj dobi temelji na našim unutarnjim radnim modelima o sebi i drugima, razvijenim u djetinjstvu. Nastavljajući se na njegov rad, Bartholomew (1990) navodi kako se u pozadini različitih stilova privrženosti nalaze model o sebi i model o drugima pri čemu svaki može biti pozitivan ili negativan. Osoba može doživljavati sebe vrijednom ljubavi i podrške ili bezvrijednom, dok druge može doživljavati kao pouzdane i pristupačne ili kao nepouzdane i nepristupačne. U skladu s navedenom teorijom privrženosti u odrasloj dobi, Griffin i Bartholomew (1994) konstruirali su Skalu privrženosti u bliskim odnosima koja se sastoji od dvije subskale - model o sebi i model o drugima. Cilj ovog rada bio je provjeriti dimenzije modela o sebi i modela o drugima mjerenih Skalom privrženosti u bliskim odnosima. Kako bi se ostvario taj cilj provjeren je odnos navedenih dimenzija u prijateljskim odnosima sa samopoštovanjem i interpersonalnom orijentacijom adolescenata. Na uzorku od 267 učenika gimnazija (32% mladića i 68% djevojaka), u dobi između 15 i 17 godina, primijenjeni su Skala privrženosti u bliskim odnosima (RSQ ; Griffin i Bartholomew, 1994), Skala samosviđanja i samokompetentnosti (SLCS ; Tafarodi i Swann, 1995) te Skala interpersonalne orijentacije (Bezinović, 2002). Rezultati složene analize varijance pokazali su kako adolescenti koji imaju pozitivan model o sebi postižu i više rezultate na obje mjere samopoštovanja (samosviđanje i samokompetentnost) u odnosu na one koji imaju negativan model o sebi. Kod adolescenata s negativnim modelom o drugima manje je izražena filantropska, a više mizantropska interpersonalna orijentacija. Dobiveni rezultati u skladu su s teorijskim postavkama o dimenzijama modela o sebi i modela o drugima, no pokazalo se kako ovi modeli nisu potpuno nezavisni, što se odražava i u njihovoj povezanosti s kriterijskim varijablama.