Neki korelati simptoma generaliziranog anksioznog poremećaja - Čuržik, Doris; Salkičević, Svjetlana (2011)
Anksiozna osjetljivost definirana je kao stah od simptoma povezanih s anksioznošću zbog vjerovanja da su posljedice tih simptoma ugrožavajuće. Pretpostavka je da upravo ovaj konstrukt predstavlja faktor rizika za razvoj psihičkih, poglavito anksioznih poremećaja. Suvremena istraživanja ovog konstrukta potvrdila su povezanost različitih intenziteta brige – središnjeg konstrukta u razvoju generaliziranog anksioznog poremećaja (GAD) i anksiozne osjetljivosti, kako u kliničkim, tako i u nekliničkim populacijama. Istražujući faktore koji doprinose razvoju simptoma GAD-a i brige, Viana i sur. (2008) ispitali su povezanost percipiranog otuđenja od roditelja i vršnjaka te anksiozne osjetljivosti, brige i simptoma GAD-a. Cilj ovog istraživanja bio je provjeriti rezultate Viane i sur (2008), odn. ispitati povezanost percipiranog otuđenja od roditelja i vršnjaka s anksioznom osjetljivošću, brigom i simptomima GAD-a osim na uzorku nekliničke i na uzorku kliničke populacije. Uzorak kliničke populacije sačinjavali su pacijenti Klinike za psihijatriju KBC-a Rebro (N=80), dok su uzorak nekliničke populacije činili studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu (N=115). Sudionici su ispunili Indeks anksiozne osjetljivosti, GAD-Q-IV, Inventar privrženosti roditeljima i vršnjacima te Upitnik sklonosti brizi. Utvrđena je pozitivna povezanost anksiozne osjetljivosti i otuđenja od roditeljskih figura i vršnjaka, sklonosti brizi te simptoma GAD-a. Ispitana je uloga otuđenja od primarnih skrbnika i anksiozne osjetljivosti kao prediktora simptoma GAD-a i brige. Također, uočene su neke specifičnosti kliničkog uzorka u odnosu na neklinički uzorak. Dobiveni rezultati interpretirani su u skladu s teorijom privrženosti te impliciraju ulogu izostanka podrške primarnog skrbnika u nastanku katastrofičnih interpretacija anksioznih simptoma i sklonosti brizi u odrasloj dobi uslijed očekivanja izostanka podrške u situacijama koje izazivaju anksioznost.
HRV