Tipologija prosvjednika i politički stavovi : analiza jednog studentskog bunta - Čulig, Benjamin (Array, 2011)
Sredinom 2009. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studenti su organizirali 34-dnevni prosvjed pod simboličkom parolom „Znanje nije roba“. Bio je to pokušaj ukazivanja na potencijalno loše strane neoliberalističkog poimanja koncepta visokog obrazovanja. Centralno mjesto prosvjedničkih zbivanja bio je tzv. plenum koji se održavao svakodnevno uz prisustvo 600 – 800 sudionika koji su raspravljali o toj temi i donosili prijedloge promjena sveučilišnog obrazovnog sustava. Naše istraživanje provedeno metodom ankete na cca 400 sudionika plenuma imalo je za cilj utvrditi prosvjedničku strukturu s obzirom na razloge prosvjedovanja te eventualne dobivene razlike protumačiti nizom psihosocijalnih odrednica. U ovom radu eksplicirat ćemo dobivenu tipologiju prosvjednika koju ćemo povezati s njihovim individualnim, sociokulturnim i sociodemografskim karakteristika te se posebno osvrnuti na povezanost prosvjedničke tipologije s odgovarajućim političkim stavovima. Istraživanje je pokazalo da možemo govoriti o 6 dimenzija/tipova prosvjednika: • Socijalna kritika neoliberalizma u obrazovanju, • Prosvjed kao pokriće za nerad, • Liderska autopercepcija u kontekstu prosvjeda, • „Profesionalni“ prosvjednik, • Mladalačko zajedništvo, • Nezainteresirani konformist. Rezultati pokazuju da se pojedini tipovi prosvjednika mogu donekle protumačiti sklonošću većinom ispitivanih političkih stavovskih struktura (multikulturalizam, situacijski socijalizam, nacionalizam, europeizam, klerikalizam) te nekim od sljedećih karakteristika: spol, predbolonjski/bolonjski sustav studiranja, prosjek ocjena na studiju i materijalni status.