Kockanje zagrebačkih adolescenata – uloga psihopatskih obilježja ličnosti, rizičnog i delinkventnog ponašanja - Ricijaš, Neven (Array, 2011)
Iako je u Hrvatskoj svaki oblik kockanja, odnosno igara na sreću, zakonom zabranjen maloljetnicima, rezultati nekih domaćih istraživanja, ali i klinička praksa, pokazuju kako se mladi uključuju u različite oblike kockarskih aktivnosti. S obzirom da u Hrvatskoj ne postoje sveobuhvatni podaci o kockanju adolescenata i njihovoj rizičnosti, provedeno je pilot istraživanje s ciljem utvrđivanja navika i obilježja kockanja zagrebačkih srednjoškolaca. Također nas je zanimalo postoje li razlike između društvenih, rizičnih i problemskih kockara s obzirom na spol, dob i vrstu škole, te kakva je uloga psihopatskih obilježja ličnosti te rizičnog i delinkventnog ponašanja u objašnjavanju rizičnosti kockanja. Istraživanje je provedeno na prigodnom uzorku zagrebačkih srednjoškolaca (N=261) u tri vrste srednjih škola – (1) gimnazija, (2) strukovna četverogodišnja i (3) strukovna trogodišnja škola. Dob sudionika kreće se od 14 do 19 godina života (M=16, 5). Prikupljeni su podaci o socio-demografskim obilježjima i navikama kockanja adolescenata, te su primijenjeni Inventar psihopatskih osobina mladih i Upitnik samoiskaza rizičnog i delinkventnog ponašanja mladih. S ciljem utvrđivanja rizičnosti kockanja primijenjena je modificirana verzija South Oaks inventara kockanja (SOGS-RA). Rezultati pokazuju kako je 81% srednjoškolaca barem jedanput u životu kockalo, pri čemu dječaci kockaju češće od djevojaka. Udio problemskih kockara iznosi 11% što je dvostruko više nego što pokazuju inozemna istraživanja, pri čemu nema razlike u rizičnosti s obzirom na dob, školski uspjeh i vrstu škole. Značajnim prediktorima rizičnog kockanja adolescenata pokazali su se spol, rizično seksualno ponašanje, sudjelovanje u krađama i razbojništvima te impulzivnost i neodgovornost, kao dio psihopatološkog obrasca ličnosti. Čini se kako su ove osobine ličnosti općenito povezane s rizičnim i delikventnim ponašanjem, pa tako značajno predviđaju i problemsko kockanje adolescenata.