Evidencijalne strategije u hrvatskom jeziku - Gnjatović, Tena (Array, 2010)
Evidencijalnost je gramatička kategorija kojom se izražava izvor informacije na kojoj se temelji izreka. Budući da se ovaj termin najčešće koristi samo za one jezike u kojima postoji zatvoreni skup oblika i konstrukcija koji služe za izražavanje izvora informacije, konstrukcije i oblike koji uz svoje osnovno značenje dobivaju i evidencijalno značenje nazivat ćemo evidencijalnim strategijama. Evidencijalnost treba razlikovati od epistemičke modalnosti, koja označava stupanj govornikove sigurnosti u istinitost tvrdnje. Cilj je ovog rada utvrditi mogu li se neke konstrukcije u hrvatskome, posebno konstrukcije s podizanjem na mjesto objekta i na mjesto subjekta, smatrati evidencijalnim strategijama, odnosno ispitati služe li takve konstrukcije za izražavanje opreke između posredne i neposredne evidencijalnosti.