Socio-kulturni identitet: usporedba istraživanja 2004. i 2010. u Hrvatskoj - Cifrić, Ivan (Array, 2011)
Cilj rada je istražiti postojanje promjena u percepciji obilježja socio-kulturnog identiteta, utvrditi faktorske strukture i usporediti rezultate 2010. s rezultatima istraživanja 2004. Iznose se rezultati empirijskog istraživanja socio-kulturnog identiteta provedenog na reprezentativnom uzorku punoljetnog stanovništva Republike Hrvatske (N=1008, studeni-prosinac 2010). Konceptualne dimenzije socio-kulturnog identiteta (socijalna, kulturna, teritorijalna i obiteljsko-rodna) operacionalizirane su i primijenjene na instrumentu od 16 tvrdnji, na kojima su ispitanici procjenjivali osjećaj osobne važnosti pripadnosti. Osim pregleda osnovnih rezultata na instrumentu, komponentnom analizom uz GK kriterij redukcije dimenzionalnosti dobivena su tri faktora, odnosno empirijske dimenzije identiteta koje smo nazvali: «regionalna», «socio-profesionalna» i «kulturna». Analizom varijance provjeravane su prosječne sklonosti pojedinih latentnih dimenzija (faktora) s dobivenim kategorijama triju orijentacija (religijska, socijalnoekološka i politička), bračnog statusa i utvrđene najveće razlike između skupina (kategorija). Pomoću t-testa provjeravane su razlike između muškaraca i žena na pojedinim faktorima. Računate su korelacije (Pearson) faktora i obilježja dob, imovinsko stanje, obrazovanje, veličina naselja najdužeg boravka ispitanika. Rezultati na instrumentu 2010. uspoređeni su s rezultatima istraživanja 2004. (N=1202). Rađen je t-test aritmetičkih sredina za nezavisne uzorke pa su provjeravane razlike između varijabli na oba instrumenta.