Informativni složenac – analiza retoričkih vrsta unutar informativnih emisija hrvatskih televizija - Vančura, Alma (Array, 2010)
U radu se analizira format središnjih informativnih emisija hrvatskih televizija s obzirom na retoričke vrste. Kriteriji su za podjelu retoričkih vrsta brojni (Škarić, 2003), a retorička praksa današnjice, posebice medija, otvara nove mogućnosti klasifikacije. S druge strane, format informativnih emisija na televiziji uvelike je određen i ciljem djelovanja na publiku te se posljednjih godina sve češće govori o zabavnom karakteru informativnih emisija (eng. infotainment) što naravno utječe i na prisutnost pojedinih retoričkih vrsta unutar formata. U informativnim emisijama možemo pronaći neke retoričke vrste spomenute u Škarićevoj podjeli (2003): anketu, intervju i razgovor na temu kao dio skupine razgovora, potom kratke monologe od kojih bi se većina mogla naći u informativnoj emisiji, te posebne govorne vrste od kojih se u novije vrijeme prijenos (javljanja s mjesta događaja) često susreće u televizijskim "dnevnicima". Letica (2003) ne nudi klasifikaciju nego detaljan opis pojedinih vrsta u sklopu televizijskog medija, što u ovom radu služi kao dodatan temelj za analizu korpusa s obzirom da se uključuju tipične televizijske vrste. Cilj je rada odrediti koje retoričke vrste prevladavaju u informativnim emisijama hrvatskih televizija (na temelju postojećih klasifikacija ili opisa), njihovo trajanje i vremenski udio unutar emisije, odrediti vezu nmeđu vrstama unutar samog formata (polifonost svake od njih) te provjeriti koliko elementi formata određuju strategiju emisije, odnosno miješanje strategija. Analiza je provedena na korpusu od 15 informativnih emisija (po pet sa svake hrvatske televizije) u trajanju preko osam sati. Rezultati pokazuju da je očekivano najveći udio vijesti i najava te polifonost vrsta unutar formata, no i priličan broj različitih komentara. Isto tako, vidljiva je razlika u strukturi informativne emisije nacionalne televizije u odnosu na komercijalne.