Arhivski izvori u Italiji kao vrelo za umjetnost renesansnoga razdoblja u Hrvatskoj - Trška, Tanja (2010)
Obrada arhivskih izvora u Italiji otkriva potrebu, gotovo istraživačku nužnost stvaranja neke vrste korpusa ili barem inventara temeljnih arhivskih dokumenata u talijanskim arhivima, vezanih za pojedinu istraživačku temu ili razdoblje. Osim što bi zacijelo donijeli nova saznanja, oni bi pružili nove mogućnosti interpretacije umjetničkih pojava na našim prostorima. U strukturiranju istraživanja i odabiru mjesta istraživanja danas uvelike pomažu novi mediji i veća dostupnost informacija – od internetskih kataloga knjižničnih fondova do digitaliziranih pisanih izvora i on-line izdanja koja upućuju na pojedine izvore. Te mrežne usluge skraćuju vrijeme istraživanja, a mogu i – barem djelomičnom informacijom – nadomjestiti izravan uvid u sve potencijalno relevantne arhivske izvore u Italiji. Razmatranjem pojedinačnih primjera arhivskih fondova u Italiji, te njihove organizacije, izlaganje pruža uvid u istraživački potencijal za hrvatske povjesničare umjetnosti. Neobrađeni ili – desetljećima netaknuti – djelomično obrađeni izvori u Italiji mogu utrti nove istraživačke putove, ali i potaknuti suradnju povjesničara umjetnosti i stručnjaka u srodnim područjima na međunarodnoj razini, čime bi se zasigurno otvorile i mogućnosti financiranja istraživanja u zemljama Europske Unije.
Projekt MZOS
HRV