Žena u natpisima na ukrasnim zidnim krpama - Tomašić Jurić, Josipa (Array, 2010)
Unutar fenomena pučke književnosti svoje mjesto zauzimaju i ukrasne zidne krpe (zidnjaci, „vezena lirika“). Posebno su popularne bile u razdoblju između dva svjetska rata, ali se i danas mogu pronaći u seoskim domaćinstvima. Stvarale su ih isključivo žene nudeći razne pouke vezane uz obiteljski ili širi društveni život, a služile su i kao vrsta razonode ili razbibrige. Natpisi na ukrasnim zidnim krpama otvaraju pitanja ženskoga identiteta, izgradnje ženskoga subjekta, odnosno položaja žene u tradicionalnoj patrijarhalnoj zajednici. Također se postavlja pitanje funkcije zidnih krpa (društvena, komunikacijska, estetska, zabavna). Najčešće rimovani tekst zidnih krpa uklapa se u korpus pisanih, pučkih i usmenolnjiževnih tekstova koji progovaraju o položaju žene, odnosu muškarca i žene kao i o sferama privatnoga i javnoga, visokoga i niskoga, urbanoga i ruralnoga te ulazi u citatni odnos s usmenom, ali i pisanom književnosti. Cilj ovoga rada je analizirati natpise na ukrasnim zidnim krpama kao vid pučke književnosti s posebnim osvrtom na ženu i njezin položaj unutar obitelji (u odnosu prema muškarcu). Analiza tekstovne (teksta – natpisa), slikovne (slike – veza) i jezične dimenzije treba pokazati kakav je status žene u tim natpisima, kojim je sve izazovima trebala odgovoriti te kako se, prema ponuđenim obrascima, mogla ostvariti.