Problem zapisivanja diftonga u hrvatskim narječjima - Malnar, Marija (Array, 2010)
U radu će se obraditi problem zapisivanja u hrvatskim narječjima. Iznijet će se najčešći problemi s kojima se, prilikom transkribiranja zvučnih zapisa, susreću hrvatski dijalektolozi. Posebna će se pozornost obratiti na različite načine transkripcije diftonga, odnosno na razlikovanje fonološki različitih, ali fonetski jednakih glasova. Tako će se analizirati diftonzi kojima podrijetlo može biti različito, ali im je realizacija jednaka, što će biti potvrđeno i priloženim spektrogramima. Pokušat će se odgovoriti na pitanje je li za dijalektologiju kao znanost primjerenije razlikovati zapisivanje s obzirom na dijakronijski razvoj u govoru, ili bi se ipak trebalo voditi isključivo zvučnim potvrdama