Tempo govora i tempo izgovora u alaringealnih osoba - Štajner-Katušić, Smiljana; Mateša, Dubravka; Carović, Ines (2010)
Laringektomirane osobe prirodnu proizvodnju glasa zamjenjuju različitim oblicima nadomjesnoga glasa: ezofagealnim, treheoezofagealnim govorom ili govorom s akustičkom protezom. Osim bitnog utjecaja na glas njihov postoperativni status utječe i na izgovornu razinu govora pa prema tome i na njegove vremenske karakteristike. U radu se na uzorku od 36 laringektomiranih osoba (2 žena i 34 muškarca) i na uzorku od 5 zdravih ispitanika uspoređuju tempo govora i tempo izgovora u promatrane četiri skupine ispitanika. Također se promatraju vremenske karakteristike nekih govornih segmenata koje pridonose razlikama među skupinama. Mjerenje trajanja pojedinih vremenskih parametar učinjeno je u programu Praat. Istraživanje je pokazalo da su odstupanja od izgovora zdravih ispitanika najveća za govornike s ezofagealnim glasom.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV