Pozdravi u međukulturnosti - Jelaska, Zrinka (Array, 2010)
Pozdravi su dio govornoga čina kojim ljudi svjesno pokazuju svoj odnos ili društveni položaj drugima. U jezičnim su zajednicama običaji pozdravljanja povezani su kulturom i određenim situacijama u kojima se ostvaruju. Stoga je u ovladavanju inim jezicima potrebno steći i međukulturna znanja o općenitim načelima pozdravljanja. Kako se današnje višejezično društvo sve brže mijenja, potrebno je istraživati promjene u običajima pozdravljanja društva kao cijelosti, ali i pojedinih njegovih dijelova kad se u njima običaji razlikuju. U radu se najprije promatraju glavna načela pozdravljanja općenito (općenitost, formalnost, vrsta susreta, poznavanje sugovornika, njegov spol, dob, broj, uključenost u zajednicu) koja su bitan dio međukulturnoga umijeća u poučavanju jezika. Potom se raščlanju načela pozdravljanja u hrvatskome. Uslijed okomite međukulturnosti pokazuju se sličnosti i razlike u nekoliko različitih kategorija: opći mjesni pozdrav, razlikovni pozdravi u odnosu na pripadnost mjestu, različiti pozdravi prema dijelovima dana i dobi mještana.