„Dugo 18 stoljeće“ u sakralnoj arhitekturi – tipologija sakralne arhitekture u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Štajerskoj u drugoj polovici 18. stoljeća i na početku 19. stoljeća - Botica, Dubravka (2011)
„Dugo 18. stoljeće“, pojam iz historiografskih istraživanja, može se primijeniti i u istraživanjima sakralne arhitekture u jugoistočnom dijelu srednjoeuropskog prostora. U drugoj polovici 18. i početkom 19. stoljeća tako pratimo dugo korištenje tipova sakralne arhitekture koji su oblikovani u vrijeme kasnog baroka. Cilj ovog rada je razmotriti razloge koji su omogućili i/ili uvjetovali dugo korištenje tipova barokne sakralne arhitekture, prije svega tzv. četverolisnog tipa i trotravejne crkve. Uz tradiciju graditeljskih radionica koje djeluju u ovoj regiji, razlozi dugog korištenja pojedinih tipova crkava leže i u modifikacijama navedenih tipova početkom 1760-ih, koji se kasnije normiraju u projektima bečkoga Hofbauamta kao modeli gradnje sakralnih objekata. Na primjerima sakralne arhitekture sjeverozapadne Hrvatske te okolice Zagreba i usporedbom s građevinama iz Štajerske, prikazat će se raspon rješenja sakralne arhitekture, koja su često kreativan spoj kasnobarokne tradicije i novog ukusa vremena. Kao primjer bitno drugačije graditeljske produkcije tog razdoblja, bit će prikazana i sakralna arhitektura Vojne krajine. Uz navedene čimbenike, potrebno je razmotriti i specifične okolnosti koje su omogućile intenzivnu graditeljsku djelatnost i „dugo trajanje“ tipova kasnobarokne sakralne arhitekture, prije svega novonastalu situaciju nakon reforme ustroja biskupija.
Projekt MZOS
HRV