Kompetetencije odgajatelja i suvremena odgojno - obrazovna praksa - Šagud, Mirjana (Array, 2007)
Formalna razina izgrađivanja profesionalnih kompetencija odgajatelja tijekom njihovog obrazovanja, nužan je, ali ne i jedini korak u građenju njegovog profesionalnog identiteta. Profesionalna se praksa svakog odgajatelja realizirau specifičnom, dinamičnom i vrlo kompleksnom kontekstu pa bi u stvaranju i razvijanju njegovih kompetencija trebao dominirati multidimenzionalni pristup. Pri procjenjivanju nužnih kompetencija odgajatelja nailazimo na pristupe koji su primarno orijentirani na znanja i vještine potrebne za uspješno obavljanje specifičnih profesionalnih zadaća, a koje se nerijetko uvježbavaju i prakticiraju u izoliranim i pojedinačnim situacijama učenja preko modela koji uz to naglašavaju osobnu i etičku dimenziju do gledišta koja nastoje stvoriti cjelovite i dinamičke modele. U radu se analiziraju nužne komponente kompetencije odgajatelja koje su povezane s razvojem vještina istraživanja svoje i tuđe pedagoške prakse s ciljem prepoznavanja i mijenjanja različitih pristupa koje odgajatelj primjenjuje u svom odgojno - obrazovnom radu (participiranje u akcijskim istraživanjima). Nadalje, "novi odgajatelj" se promišlja s pozicije refleksivne prakse koja omogućuje njegov razvoj od "naprednog početnika" do "kompetentnog profesionalca".