Ivan Paližna u povijesnim vrelima i historiografiji - Gračanin, Hrvoje (Array, 2010)
Lik i život hrvatskog bana i vranskog priora Ivana Paližne i njegova roda do danas nije u hrvatskoj historiografiji bio temeljito obrađen, iako su se njime još od 19. stoljeća izravno ili usputno pozabavili mnogi istraživači, među zadnjima Neven Budak. Hoteći ponovno pobuditi zanimanje za tu znamenitu povijesnu ličnost, čiji je rod ime vukao od imanja u okolici utvrde Garić (castrum Garich), u predavanju se namjerava razmotriti dostupna povijesna vrela relevantna u rekonstrukciju životopisa Ivana Paližne, ocijeniti hrvatska historiografska djela koja su dosad napisana o Ivanu Paližni ili su prikazala pojedine aspekte njegove djelatnosti i dati pregled problematike o pojedinim spornim pitanjima iz njegove biografije.